понеділок, 16 січня 2023 р.

День Соборності України

16.01.2023 на виховній годині учні 7-А класу говорили про День Собо́рності України — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Офіційно це свято встановлене Указом Президента України «Про День Соборності України» від 13 листопада 2014 року № 871.

Обговорили ключові тези: 22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагомістю події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель. 22 січня 1918 року вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991-го відбулося її відновлення.
Звернулися до історичної довідки та разом дослідили, що термін «соборність» має кілька значень. Це й об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. І духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Соборність – це також територіальна цілісність держави. Сьогодні соборність для України означає деокупацію всіх територій, захоплених ворогом, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом. Переглянули відео "Разом з власної волі з 1919 року".
Через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Тому у XX столітті українці змушені були продовжувати боротьбу за неї, аж до відновлення незалежності в 1991-му. Соборність невіддільна від державності, суверенітету й незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації. 
Під час обговорення теми учні висловили своє розуміння слова "соборність". Створили спільну "хмару слів" до слова. Відповіли на запитання онлайн - вікторини до Дня Соборності України. 
Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, люди з різних регіонів країни, разом працюємо, створюємо знакове й важливе. Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. Цьогорічна кампанія до Дня Соборності України проходить під гаслом «Україна соборна. Разом до Перемоги!».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Творчий онлайн - урок "Стежками Кобзаря".

  07.03.2024 року  у  ЗАЛ № 23, у  межах Декади словесності,  яка присвячена 210-й річниці з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, був...