середу, 15 лютого 2023 р.

Рубрика "Хвилинка інформування"

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлений Указом Президента України у 2004 році та приурочений до завершення виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану 15 лютого 1989 року. 

Всього після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Але наймасштабнішою та найтрагічнішою стала війна в Афганістані (1979-1989). 
Вона тривала 10 років, а через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдатів: 620 тисяч радянських військовослужбовців, з них 150 тисяч - українці. За офіційними даними, під час війни в Афганістані загинули понад 15 тисяч військових, Україні вона обійшлася у понад 4 тисячі загиблих. 
Зараз в Україні понад 150 тисяч ветеранів афганської війни, з них більш як 8 тисяч мають поранення, а понад 6 тисяч - інваліди. У 2014 році тисячі воїнів-афганців одними із перших відправилися добровольцями на український Схід. Вони й сьогодні захищають нашу державу від російського агресора, а деякі віддали життя за Україну.

Сьогодні ми віддаємо шану мужності та героїзму воїнам-афганцям та всім, хто брав участь у локальних війнах та у врегулюванні воєнних конфліктів за межами нашої держави.

З глибоким сумом схиляємо голову перед пам’яттю тих, хто загинув!

З вдячністю звертаємось до тих, хто живе поряд з нами!

Спасибі Вам, шановні учасники бойових дій, за мужність і героїзм, за високу громадянську відповідальність.

Бажаємо усім, хто пройшов нелегкий бойовий шлях, міцного здоров’я, щастя, миру та добробуту в родинах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вшановуємо пам’ять жертв Чорнобильської трагедії

26 квітня, 38-мі роковини Чорнобильської трагедії. У цей день людство вшановує пам’ять жертв радіаційних катастроф, а також мужність, самові...