понеділок, 3 квітня 2023 р.

Міжнародний день дитячої книги

Щороку, починаючи з 1967 року, 2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги - свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. В день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

Традиційно з нагоди свята представники IBBY організовують в школах різних країн урочисті заходи для дітей, зустрічі з авторами та ілюстраторами, конкурси на найкращий твір тощо. І скрізь, у всіх країн і народів королем свята вважається Андерсен. Чарівному казкарю Андерсену належать романи, п’єси, вірші, проте в літературі він залишився перш за все як автор казок та історій, що склали 24 збірки, виданих в 1835–1872. Світову славу Андерсену принесли його казки, в яких поєднується романтика і реалізм, фантазія, гумор і сатира. Біографія Андерсена теж нагадує казку, особливо якщо з довірою поставитися до його розповіді про себе у двох великих мемуарних нарисах «Казка мого життя».
Перша друкована дитяча книга в Україні з’явилася в 1574 році. Це було навчальне видання під назвою «Руська граматика, або Буквар». Підручник видав перший український книговидавець Іван Федоров у львівській друкарні. До складу видання увійшла абетка, а також зразки та вправи читання. В ці часи здебільшого випускалися навчальні дитячі книги. А вже у 18 столітті починають виходити книги для читання.
Під час виховної години разом з учнями дізналися цікаві факти про Міжнародний день дитячої книги та надали відповіді на запитання онлайн - вікторини "Вгадай героя?".
А також вирушили у віртуальну екскурсію країнами світу, щоб дізнатися, які є пам'ятники книгам. Під час другої віртуальної мандрівки відвідали куточки рідної України, щоб дізнатися які є пам'ятники літературним героям.

Так склалося, що кожного Міжнародного дня дитячої книги найпопулярніший дитячий автор пише послання, адресоване найбільш юним читачам, а найкращий ілюстратор створює яскравий плакат, присвячений цьому дню. В 1973 р. та 1979 р. почесних нагород за найкращу дитячу книгу були вшановані відомі українські письменники Богдан Чалий та Всеволод Нестайко.

Ще з далекого дитинства ми пам’ятаємо, що книга – це джерело знань. І що ті, хто читає, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор. Цінність книг неможливо охопити, адже вони примушують нас вмикати свою уяву – ось чому читати роман завжди цікавіше, ніж дивитися його екранізацію. Підсумовуючи виховну годину, проаналізували слова Ф. Петрарки: «Книги мають особливу чарівність; вони дають нам насолоду: вони розмовляють з нами, дають нам добрі поради, вони стають живими друзями для нас».
А й справді, випадкова зустріч з гарною книгою може назавжди змінити долю людини!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Творчий онлайн - урок "Стежками Кобзаря".

  07.03.2024 року  у  ЗАЛ № 23, у  межах Декади словесності,  яка присвячена 210-й річниці з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, був...