пʼятницю, 24 листопада 2023 р.

День пам'яті жертв Голодомору.

 Щорічно, наприкінці листопада, в останню суботу місяця українці у всьому світі вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932 - 1933 та масових штучних голодів 1921 - 1923 і 1946 - 1947 років. У 2023 році минає 90 років від початку геноциду українців. 
Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. За цей час від голоду померло понад 7 мільйонів українців: чоловіки, жінки, діти. Мільйони невинних і замордованих. Незлічені та незліченні.
Як можна хотіти вбити цілий народ, стерти цілу націю? Як можна відбирати в людей останнє? Останні харчі, останні засоби до існування, останню надію на життя й шанс на порятунок. Радянська влада прагнула винищити, упокорити, замордувати всіх українців.
Мільйони наших предків, яких цілеспрямовано, підготовлено й цинічно штовхнули в обійми голодної смерті. Через те, що вони українці. Через те, що становили ідеологічну й класову загрозу для імперського утворення, були за духом вільними людьми, а отже, вважалися небезпечними для режиму та його геополітичних намірів. 
У День пам'яті жертв Голодомору українців закликають запалити свічку у вікні - 25 листопада о 16:00, а також долучитись до Загальнонаціональної хвилини мовчання. І допоки ми будемо запалювати цей вогонь, не згасне спогад про трагедію, де не лише мільйони вбитих, а й мільйони ненароджених. Трагедія, через яку сьогодні ми плачемо й мовчимо так тихо, що це має чути весь світ. Так звучить український біль.
Світла пам’ять усім людям, які загинули в 1921, 22-му й 23-му роках. У 1946-му й 1947-му. І в найстрашніші 32-й і 33-й роки – роки Голодомору-геноциду. Нехай тепло від мільйонів свічок пам’яті зігріє мільйони їхніх душ. Вічна памʼять їм усім!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вшановуємо пам’ять жертв Чорнобильської трагедії

26 квітня, 38-мі роковини Чорнобильської трагедії. У цей день людство вшановує пам’ять жертв радіаційних катастроф, а також мужність, самові...