четвер, 22 грудня 2022 р.

День святого Миколая

 19 грудня - День святого Миколая — особливе свято, на яке з нетерпінням чекають діти. Саме з нього в Україні традиційно розпочинається цикл зимових свят. 
Під час класної години обговорили традиції та цікаві факти, які пов'язані з цим святом, а також пригадали багато новорічно-різдвяні звичаї українського народу. 
Згідно з легендою, святий Миколай був не лише покровителем дітей, він також захищав мандрівників у дорозі. Цікаво, що його постать цілком реальна. Сучасні герої носять медичні халати та берці, а ось свого часу справжнім захисником вважався саме цей сивочолий дідусь, якого можна зустріти на листівках у грудні.
Взяли участь в онлайн-вікторині та разом дослідили наступні цікаві факти:

  1. Святий Миколай — справжній святий, а не вигаданий персонаж. Чоловік заслужив своє звання благочестивими справами та допомогою бідним.
  2. Через те, що святий Миколай в реальності рано залишився без батьків, його вважають захисником сиріт. В дитячих будинках обов'язково влаштовують святкування з подарунками.
  3. За легендою, подарунок від святого Миколая може отримати лише та дитина, яка була слухняною цілий рік. Якщо ж малеча не слухалася старших, вередувала, тоді під подушкою знайде різку.
  4. Вважається, що святий Миколай або його батьки жити біля моря та, можливо, працювали рибалками. Тому його вважають ще й захисником моряків. Під час шторму моляться святому, щоб він утихомирив стихію.
  5. Святого Миколая знають в усьому світі, але його батьківщиною вважається Туреччина. Там жили його батьки та народився сам чоловік.
  6. Вчені провели цікаве дослідження, щоб дізнатися, який вигляд мав святий Миколай. Згідно з даними, його зріст був 167 см, шкіра була оливкового кольору, а очі — карі. Припускають, що святий також був вегетаріанцем.
Звичайно, головною традицією на День святого Миколая є написання малечею листів, в яких вони описують свої бажання. Тож і ми загадали спільне бажання миру нашій країні та Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Творчий онлайн - урок "Стежками Кобзаря".

  07.03.2024 року  у  ЗАЛ № 23, у  межах Декади словесності,  яка присвячена 210-й річниці з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, був...