середу, 26 квітня 2023 р.

Чорнобиля гіркий полин: 37 річниця з дня аварії на ЧАЕС.

Щорічно 26 квітня відзначаються День чорнобильської трагедії, Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. У роковини аварії на Чорнобильській АЕС згадуємо жахливі наслідки найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття та вшановуємо пам’ять всіх загиблих та героїв-рятувальників, які ціною власного життя та здоров’я брали участь у ліквідації наслідків аварії.

26 квітня 1986 року о 1-23-47 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
Під час виховної години згадали трагічні наслідки катастрофи, вшанували пам’ять ліквідаторів та всіх постраждалих унаслідок аварії. Тому 26 квітня впродовж десятиліть для України та всього світу залишається страшною датою. Днем, коли звичайні люди різних професій – від пожежників та енергетиків до будівельників і робітників станції – кинули виклик невидимому ворогу. 
Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей,  так і за економічним збитком. Відтоді 30-кілометрова зона навколо станції стала зоною відчуження.
Переглянули відео "Місто-привід" - серію мультфільмів «Книга-мандрівка. Україна».
Місто, де було перекреслене життя тисяч людей, і місто, яке дало шанс на життя рідкісним видам тварин, перетворившись на заповідник. Місто – пам’ятник трагедії, яка сталася 26 квітня 1986 року.
Ознайомилися та обговорили поезію Ліни Костенко "Цей дощ - як душ...". 
Дякуємо за подвиг героям, що віддали своє життя з цією техногенною катастрофою. Пам'ятаймо, що людське життя безцінне!
Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Творчий онлайн - урок "Стежками Кобзаря".

  07.03.2024 року  у  ЗАЛ № 23, у  межах Декади словесності,  яка присвячена 210-й річниці з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, був...