пʼятницю, 29 вересня 2023 р.

Здорові рослини - здорова планета.

 Під час виховної години за темою "Здорові рослини - здорова планета" разом з учнями обговорили актуальне питання про взаємозалежність усіх форм життя на нашій планеті.
Серед усіх форм життя на Землі є одна, яка відрізняється, оскільки від неї залежать усі інші живі істоти на планеті - в тому числі й люди! Без нього не було б життя на Землі! Все починається з насіння... Якщо подивитися на поверхню Землі з космосу, то можна побачити, що зелений колір - один із трьох основних, разом з коричневим та синім. Є багато типів рослин. Порахувати їх просто неможливо. І є рослини, які живуть навіть під блакитною поверхнею! 
Є в нашому житті такі речі, які ми робимо постійно й часто сприймаємо їх як належне. Для вас звичайна справа - дихати, їсти, гратися, вчитися, бігати, і ми не питаємо - навіщо. Насправді ж - і вас це напевно здивує, - багато з усього цього було б неможливо без допомоги наших мовчазних зелених союзників - рослин. Чому? Тому що рослини дають нам кисень, щоб дихати, їжу, щоб їсти, і зелень, де б ви могли бігати та грати! Більше ніж 98% кисню, яким ми дихаємо, виробляється рослинами. Своїм корінням вони зміцнюють ґрунт та запобігають його руйнуванню. Рослини також дають ліки. Вони дають притулок - лігво і підстилку тваринам й служать нам основним джерелом їжі.
Рослини теж хворіють та страждають. Отримали відповіді на декілька актуальних питань: Як рослина пошкоджується чи може захворіти? Які історичні вороги рослин: мандрівні шкідники та чужорідні хвороби? Які сьогоднішні вороги: шкідники з валізою? Які це мандрівні шкідники: "прибульці"? Хто врятує планету від ворогів рослин? Що ми можемо зробити? 
Щоб стати мирним, безпечним та здоровим місцем для всіх, наша планета потребує 17 цілей сталого розвитку. Держави - члени Організації Об'єднаних Націй зобов'язалися зробити все, щоб досягти всіх 17 цілей до 2030 року. Неможливе завдання? Зовсім, ні, але це залежить від кожного із нас. Ми всі можемо у цьому допомогти. Простежили, як рослини та цілі сталого розвитку взаємопов'язані: здоров'я рослин сприяє ліквідації голоду (ЦСР 2), допомагаючи забезпечувати населення світу продовольством; також здорові рослини охороняють "життя Землі" (ЦСР 15); "боротьба зі зміною клімату" (ЦСР 13) починається зі здоров'я рослин, які допомагають ґрунту накопичувати вуглець; здоров'я рослин сприяє й економічному розвитку у світі (ЦСР 8) внаслідок зростання міжнародної торгівлі. 
Усі континенти, країни та люди світу разом борються за захист здоров'я рослин!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вшановуємо пам’ять жертв Чорнобильської трагедії

26 квітня, 38-мі роковини Чорнобильської трагедії. У цей день людство вшановує пам’ять жертв радіаційних катастроф, а також мужність, самові...