четвер, 15 грудня 2022 р.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 14 грудня – день коли Українська держава вшановує учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС). Саме в цей день 1986 року завершилося будівництво саркофага над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. Це день мужніх та самовідданих людей, які у 1986 році прийняли доленосний виклик, щоб захистити від катастрофічних наслідків руйнівної аварії на ЧАЕС не тільки Україну, але й усе людство. Цього дня ми низько схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину глибокої шани всім ліквідаторам аварії, які врятували майбутнє для своїх нащадків, ставши на шляху некерованої ядерної стихії й захистили тим самим не лише Українську землю, а й усе людство від її поширення.

Під час проведення виховної години пригадали трагічні події аварії на Чорнобильській АЕС. Переглянули відео "Наймоторніша телефонна розмова XX століття" та "З оперативного журналу ЧАЕС 26 квітня 1986 року". 
Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили за нашу безпеку власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати  світ від радіаційного забруднення. У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брали участь люди різноманітних спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, будівельники, робітники промислових та сільгосппідприємств, мобілізовані в екстреному порядку на усунення наслідків аварії. 
У рекордно короткий строк силами десятків тисяч ліквідаторів у грудні 1986 року, майже за пів року, було проведено роботи з дезактивації проммайданчика та прилеглої території, спроєктовано та побудовано першу захисну споруду «Укриття», що дозволило зменшити згубний вплив мирного атому, що вийшов з-під контролю.
Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі — усі, хто пішов тоді не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Основна частина ліквідаційних робіт була виконана у 1986-1987 рр. У них брали участь приблизно 240 тисяч людей. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки склала приблизно 600 000 осіб. 
Під час виховної години вирушили у віртуальний 3-D тур Національним музеєм «Чорнобиль» у місті КиєвіНаціональний музей “Чорнобиль” є багатофункціональним історико-культурним закладом, який поєднує наукову, культурно-просвітницьку діяльність з діяльністю сучасного музею з архівування, збереження та оприлюднення історії ядерної аварії на Чорнобильській АЕС як найбільшої важкої радіоекологічної катастрофи XX століття. 
Екологічна катастрофа внесла корективи. Дослідили, як сьогодні виглядає Чорнобиль. Співставили фотозвіти міста Прип'ять до аварії й зараз. Після вибуху ядерного реактора багатьом людям довелося покинути свої будинки, і місто стало пустельним та похмурим. При цьому тут залишилось багато споруд та атрибутів колишній радянських часів, через що Прип’ять часто називають містом - привидом. З кожним роком природа все більше і більше поглинає зону. Вона буквально взяла верх над містом, і зараз вже стає складно повірити, що колись тут жили люди.
Активне обговорення теми виховної години, перегляд матеріалів та дослідження фактів допомогло зібрати всю інформацію про події того часу, коли ліквідатори запобігли жахливій трагедії міжнародного масштабу. І наш сьогоднішній обов’язок – пам’ятати про всіх учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, які є прикладом мужності, самовідданості та високого професіоналізму.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Творчий онлайн - урок "Стежками Кобзаря".

  07.03.2024 року  у  ЗАЛ № 23, у  межах Декади словесності,  яка присвячена 210-й річниці з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, був...